Praha - Den magiske by. Infoside

PRAHA - Den magiske by

Infoside
Praha er hovedstaden og den største byen i Tsjekkia. Den ligger ved elven Vltava. Siden 1992 har byens gamle sentrum stått på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Bøhmen var opprinnelig et selvstendig kongerike, men gjennom forskjellige giftemål ble landet en del av habsburgernes område. På den måten ble landet en østerriksk provins, og Praha var i høy grad en tyskspråklig og tyskkulturell by.

Byens universitet, grunnlagt i 1348 av kong Karl IV, var det første universitet i Sentral-Europa.Slottet

I dag er slottet en av de fremste turistattraksjonene i Praha, og kan framvise bygninger i nær sagt hver eneste stilart fra det siste årtusen. Hovedinngangen er fra vestfronten ved Hradcanske namesti inn i første borggård. Denne etterfølges av annen og tredje borggård. I annen borggård er borggalleriet, med bl.a. restene av Rudolf IIs kunstsamling. Sentralt i tredje borggård er St.Vaclavs katedral, Prahas domkirke. I kirkens Vaclavkapell ligger de böhmiske kronjuvelene, som bare tas fram ved særskilte anledninger. I krypten ligger bl.a flere tysk-romerske keisere, de mest kjente er Karl IV og Rudolf II. Det gamle slottet ligger sørøst for kirken, der kan man se den gamle Vladislavhallen. Øst for kirken er st.Georgskirken der det blant annet holdes konserter, og i det tilliggende klosteret er det en avdeling av det tsjekkiske nasjonalgalleriet. Øst for kirken ligger Den gyldne gaten (Zlata ulicka) med småhus inntil innsiden av borgmuren. Disse var opprinnelig bygget av borgens børseskyttere, senere ble de brukt av forskjellige håndverkere og andre, deriblant alkymister – derav navnet på gaten. Nord for slottet, på den andre siden av en dyp, til dels kunstig dal, ligger sommerslottet Belvedere og store konglige hager. Les mer...


Kollektivtransport

Her kan du ta t-bane, trikk og buss døgnet rundt til en meget lav og hyggelig pris. Ofte går trikker, busser og t-bane hvert 3.minutt. Taxi kan være et problem for oss turister. Bestill gjerne taxien dersom du må ta dette, fra hotellet du bor på eller restauranten du er på. Når du som turist tar en taxi "rett fra gata", overpriser de gjerne turene sine, i forhold til hva de gir av pris til lokalbefolkningen.Karlsbroen

Karlsbroen, på tsjekkisk Karlův most, er en bro over elven Vltava i Praha. Den ble bygget i Karl IVs regjeringstid. Bygget ble påbegynt i 1357 som erstatning for den eldre Judith-broen som ble ødelagt under flommen i 1342.

Det er mange severdigheter og attraksjoner i Praha, men nummer, severdigheten over alle severdigheter er nok Karlsbroa. Denne broa kalles perlen innenfor middelalder arkitektur og uansett når på året du kommer til Praha er denne stappfull med mennesker.Karlsbroa er tilsammen 520 meter lang og nesten 10 meter bred. På broa finner du mange statuer, blant annet statuen av St. Johannes fra Nepomuk, som ble kastet i elven Moldauv fordi han ikke fortalte kongen syndene dronninga bekjente til ham. Hvis du berører bunnen på statuen og ønsker deg noe skal det visstnok skje (det er lett å forstå hvor du skal berøre, ettersom mange millioner har gjort det før deg).
Gamlebyens torg

Søndag morgen klokken 10 er det som oftest en halv time orgelkonsert i denne vakre Jacob kirken nør Gamlebyens torg.Byen har mange vakre parkerker

Under oppdatering

Den Tjekkiske Philharmoni

Siden sin aller første konsert den 4. januar, har 1896 orkesteret vært ledet av og består av fremragende kunstnere, som alle har bidratt til å bygge den tsjekkiske Filharmoniens godt omdømme hjemme og rundt om i verden. Orkesterets aktiviteter har også betydelig - for bedre eller verre - en tendens til å manifestere den kunstneriske, kulturelle og politiske kontekst reflekterende av ganger. Historien om den tsjekkiske filharmoniske leser som en gripende bok - historien fortsetter, men i mellomtiden, er det absolutt verdt å lese flere av sine tidligere kapitler. Les mer...

Rudolfinum er et viktig arkitektonisk monument av Praha. Den nyrenessanse-bygning på bredden av Vltava er assosiert med musikk og kunst siden åpningen i 1885. I dag er det et sete for den tsjekkiske Philharmoni, samt Galerie Rudolfinum og en stilfull kafé.
Praha Philharmoni

The Prague Philharmonic Orchestra utviklet seg på 1990-tallet som det mest etterspurte orkestert i Europa.

De Prague Philharmonic Orchestra poster mer enn 100 økter per år, som inkluderer filmmusikk for produsenter fra hele verden; klassisk musikk for Decca, EMI, Sony BMG og andre etiketter; samt musikk for reklame. Jord Gabetta og Jonas Kaufmann er bare noen av de kjente solister som har spilt inn CD med Praha Filharmoniske Orkester. Les mer...

Man bør også besøke Smetana Hall i vakre "Obechi Dum"
Opera/Nationaltheateret

Nationaltheatret er den viktigste fasen av Tsjekkia. Det er også en av symbolene på nasjonal identitet og en del av den europeiske kultur plass, med en tradisjon som strekker seg over mer enn 130 år. Det er bærer av den nasjonale kulturarven, samt en plass for fri kunstnerisk utfoldelse.

Billetter til Nationalteateret, Statsoperaen og The Estetes Theatre/ Mozart Theater finner du her. På The Estates Theatre / Mozart Theatre hadde Mozart sin første fremføring av Don Giovanni,  og mer nylig åpnet New Stage.


Statsoperaen er for tiden under ombygging. Under ombyggingen, kan du se opera- og ballettforestillinger på National Theatre.Jazzbåt

En kvledstur på Vltava/ er en romantisk vakker opplevelse. Du går ombord kl 20:00, og er tilbake samme plass kl 23:00. Ombord på båten er det 3 retters middag og bar. Men det viktigste av alt er utsikten og levende jazmusikk. Vi kjører på elven mens det mørkner, skjører gjennom sluser, og ser byen i kveldsbelysning. Under Karlsbroen, forbi Nationalteateret, det dansende huset, og Vysheradparken og sottet.

Les mer...Nebozizek

Vi inviterer deg til et hyggelig opphold på Restaurant og Hotel Nebozizek sm  ligger i den vakre parken Petrin.

Ved å bruke taubanen til Petrin, få stopp på  Nebozizek Restaurant hvor du vil bli forført av den fantastiske utsikten over den gamle, Praha slott, Nasjonalteatret, Karlsbroen og elven Moldau.

Den Nebozizek Restaurant tilbyr deg en rekke deilige måltider (inkl. Permanente og daglig meny) fra forretter til flere deilige desserter.

Les mer...Klubb Lavka

Klubben Lavka ligger i Prahas historiske sentrum  i nærheten av Karlsbroen. Fra torsdag til lørdag kan de besøkende på vår klubb se frem til kvalitets musikkproduksjon levert av de beste lokale og internasjonale DJ-er og deres gjester, topp lydkvalitet, rikelig med sitteplasser, gogo dansere og et stort utvalg av drinker.
Kutnà Hora

Kutná Hora eller på tysk: Kuttenberg ligger ca. 70 km. øst for Praha i den Sentralböhmen regionen i Tsjekkia. Byen ligger på en ås som hadde store mengder sølvmalm i fjellgrunnen. I motsetning til andre gruvebyer, ble byen lagt oppå malmen, slik at alle gruvenedgangene ligger inne i selve byen.

I likhet med nabobyen eller forstaden Sedlec har byen strøk som er verdensarv. Gateløpene snor seg gjennom den eldste byen som de gjorde fra den tidligste tiden og brede nok til den tids kjerretransport, men er i dag for ca. en bil og en fotgjenger på det smaleste. Gruveåpningene ligger bak høye murer. Det eldste huset som fortsatt står er det italienske hoffet fra slutten av 1200-tallet, som tidligere var kongelig residens, gildehall/hoff og kongelig myntstøperi. Santa Barbarakatedralen (viet til gruvefolkenes skytshelgen) ble påbegynt i 1368 og var ment å overstråle Karlskatedralen i Praha. Den er et godt eksempel på høygotisk byggekunst, men ble først fullført lenge senere. Også St. Jakobskirken er gotisk, med tårnhøyde på 83 meter på det ene tårnet, og sviktende grunn under det andre, som dermed ikke ble så høyt.

I Sedlec finnes også den gotiske Vår Frues kirke sammen med det berømte beinkapellet. Ennå et gotisk bygg: Steinhuset som har fungert som arkiv og museum fra 1902 rommer et av de mest rikholdige arkiver i landet. Les mer...

Karlstejn slott

Karlstejn slott har en unik posisjon blant tsjekkiske slott. Den ble grunnlagt i 1348 av den tsjekkiske kongen og hellige romerske keiser Karl IV som et sted for oppbevaring av kongelige skatter, spesielt Charles 'samling av hellige relikvier og kronings juveler av Romerriket. Les mer...


Karlovy Vary/Carlsbad

Karlovy Vary er Tsjekkias nest mest besøkte turistby etter Praha, og er kjent for sine «helbredende» kilder. En rekke vannårer med varierende innhold av mineraler gir grunnlag for flere offentlige bad, og flere springvann og kraner der det naturlige mineralvannet kan drikkes, i overbevisning om at vannet kan forebygge eller til og med helbrede lidelser. En åpen søylehall, kolonnadaen, en sentral plass i byen, har vann fra flere enn ti forskjellige vannårer.