Riga og Jurmala Infoside

Riga og Jurmala

Infoside
Riga


Riga er hovedstad og største by i Latvia. Med sine 699 203 innbyggere (2012), er Riga Baltikums største by, og en av de største i Nord-Europa. Mer enn en tredel av Latvias befolkning bor i Riga. Riga er en viktig havneby, samt et senter for industri, handel, kultur og finans i Baltikum. Byen ligger i Rigabukten, ved munningen av elven Daugava. Riga dekker et areal på 307,17 km2, og har en beliggenhet på en til ti meter over havet, på en flat slette av sand.

Riga er en by som passer bra for en weekend for både familier, venner og kjærestepar. Og for den saks skyld deg som vil på en spa- og badeferie. Sistnevnte krever imidlertid at man reiser en halvtime til badebyen Jurmala. Det går regelmessig offentlig transport fra Riga til Jurmala.
Gamlebyen

Gamlebyen - som står på UNESCOs verneliste - er breddfull av små, hyggelige kneiper og tavernaer, mange av dem restaurerte barokkbygninger. Skaff deg en Riga-guide med anbefalte rusleturer i gamlebyen, og «les deg fram» i smågatene, og få med deg de to flotte handelshusene (House of Blackheads) på rådhustorget - Rigas mest fotograferte hus.

Riga er i hovedsak inndelt i tre distrikter eller bydeler. Det naturlige midtpunkt for turister i Riga er gamlebyen eller kanskje mer korrekt ”det historiske sentrum”. Gamlebyen starter rett nord for elven Daugava, som renner gjennom Riga, og strekker seg til Frihetsmonumentet. De fleste tilreisende søker seg til gamlebyen og det historiske sentrum på sitt besøk i Riga. Gamlebyen er omkranset av bymurer, og det er her parlamentet og presidentens slott befinner seg. Gamlebyen i Riga er også til stor del sentrum for kultur og underholdning.Nye sentrum

Nye sentrum går øst for gamlebyen og starter omtrent fra Frihetsmonumentet. Litt lengre nord for Frihetsmonumentet ligger Esplanadeparken med Kristuskatedralen. I enden av parken finner du dessuten museet for latvisk kunst, (i gaten Valdemara Iela 10) plassert i en flott neoklassisk bygning. Jugendstilen kan du se omtrent i hver eneste gate i det moderne sentrum. De mest klassiske eksemplene finner du i gatene Elisabetes Iela og Alberta Iela. Sentrum dekker et stort område, men du når alle severdigheter i Riga til fots hvis du er vant til å gå.  Ambassadene ligger i Rigas moderne sentrum, og ambassadeområdene er Rigas flotteste og mest eksklusive. I disse områdene finner du også Rigas fineste butikker og en rekke restauranter.


Pardaugava

Sørøst for gamlebyen finner du bydelen Pardaugava. Denne bydelen strekker seg til den andre siden av elven Daugava. I Pardaugava ligger Rigas trafikknutepunkter, som jernbanestasjonen og busstasjonen. Her finner du i tillegg det største grønnsaksmarkedet i Riga.Rigas forsteder

Forstedene er også en viktig del av Riga, selv om de stort sett blir oversett av turister som besøker Riga i løpet av en weekend. Men her finnes mye spennende å se. Arkitektur fra kommunismens dager er kanskje ikke det vakreste, men gir likevel inntrykk og ettertanke. Mezaparks er et område som er ypperlig til en utflukt når du først er i Riga. Her finner du vakre hus og dyreparken i Riga (Riga Zoo). Om sommeren er det dessuten mange festivaler og konserter i Riga, og mange av disse finner du i Mezaparken.


Spise i Riga

Restaurantene i Riga er kjent for god kvalitet og lave priser. Som i alle europeiske storbyer finner du også uterestauranter, kafeer og barer. Prisene er ca. halvparten av det vi er vant til å betale i Skandinavia, og noen ganger enda lavere.

Når du først er i Latvia, skal du spise et ekte latvisk måltid: svinekjøtt, poteter og enorme porsjoner er typisk. Også grillet og røkt fisk er vanlig. De billigste, lokale restaurantene har et preg av å være fastfood-restauranter og tilbyr ofte russisk mat som pannekaker og en rusisk kebabvariant. Maten her er normalt bedre enn den du får på fastfood-restauranter i Vest-Europa. Tips blir mer og mer vanlig i Latvia, og det er normalt å gi 10 % av regningen i tips etter et hyggelig restaurantbesøk i Riga.
Riga festning

Riga festning er en festning ved elva Daugava i utkanten av gamlebyen i Riga, hovedstaden i Latvia. Festningen ble etablert i 1330, og den ble gjenoppbygd i 1497 og 1515. Forsvarsverkene ble kontinuerlig utbygd fra 1600-tallet fram til slutten av 1800-tallet. I 1938 ble festningen tatt i bruk som regjeringsbygning. I dag er den offisiell bolig for presidenten i Latvia og rommer lokaler for flere av museene i Riga.Sigulda

Sigulda er kjent som en av Latvias vakreste by. Det virker som om det kan finnes litt av alt her – kultur, musikk, sport, natur og aktiv fritid.

Byen ligger i 53km avstand fra hovedstad Riga, og i år 2014 var den partnerbyen av Europeisk kulturhovedstad Riga. Det er lett å komme til Sigulda både med offentlig transport og bil. Den maleriske byen, som mennesker er spesiell glad i om høsten, når naturen farger tre blader i gult, oransje og rødt, ligger ved elv Gauja og det vises nyanser av de sveitsiske alpene der.Jurmala - Badebyen med de hvite strender


Byen Jurmala ligger en halvtimes reise fra Riga, og er stolt av sine ulike naturressurser-terapautiske varme farvann, torv gjørme, furuskog, sunt maritimt klima, sanddyner, og sandstrender som strekker seg over 32,8 km

Navnet Jurmala betyr kyst eller strand på latvisk. Byen har bystatus fra 1959

Både de slottslignende villaene, og hotellene, vitner om en storhetstid da kongehus og adel utviklet området til en internasjonal lekegrind i luksusklassen. Det var den russiske tsar Nikolai I som i 1838 gav bort land her for bygging av et kurbad, på grunn av det helsebringende mineralvannet. En anekdote forteller førøvrig om en sjømann som ble skylt i land på denne stranden. Han var bitt av en slange, men ble kurert da han vasket hendene i en av mineralkildene (sulphur, bromine and natrium-chloride).
Jurmala Spa Hotell

Jurmala Spa hotell Ligger fantastisk til  mot Østersjøen, med gågater og flere Spa hoteller omkring på den ene siden, og hvite strender så langt øyet ser, på den andre siden. Hotellet ligger nært til shopping, severdigheter og restauranter og barer.Historisk og fasjonabel

Både de slottslignende villaene, og hotellene, vitner om en storhetstid da kongehus og adel utviklet området til en internasjonal lekegrind i luksusklassen. Det var den russiske tsar Nikolai I som i 1838 gav bort land her for bygging av et kurbad, på grunn av det helsebringende mineralvannet. En anekdote forteller førøvrig om en sjømann som ble skylt i land på denne stranden. Han var bitt av en slange, men ble kurert da han vasket hendene i en av mineralkildene (sulphur, bromine and natrium-chloride).
Fakta om Jurmala

Utstrekning: 100 kvadratkilometer

Antall innbyggere: 55400

Strandlinje: 38,8 km

Avstand Riga sentrum: 35 km

Avstand internasjonal flyplass: 15 km

Jernbane til Riga: Regulært forstadstog

Sommertemperatur i vannet: 19 C i gjennomsnitt

Anbefalt reiseperiode: følger norsk sommer


Jomas Street

Er du ute etter shopping, et sted for en kaffekopp, en drink eller et måltid i Jurmala har du oversikt over det meste og mest relevante etter å ha gått denne gata opp og ned. Nesten alt av tilbud konsentreres rundt denne gågaten, så for et kort besøk anbefales denne ganske så hyggelige spaserturen.


Livu Akvaparks

Ønsker du å bade å kose deg med familien, så anbefaler vi turen hit for en dag med masse morro. Livu Akvaprks er laget for alle aldreKemeri National Park

Kemeri National Park er en nasjonalpark vest for byen Jurmala, Latvia. Etablert i 1997, er Kemeri den tredje største nasjonalparken i landet i detteområde, som dekker et areal på 381,65 km². Territoriet til parken er mest opptatt av skoger og myrer, den viktigste av dem er The Great Kemeri Bog. Det er også flere innsjøer, som er tidligere laguner av Littorina Havet. Lake Kaņieris er et Ramsar-område. Parken beskytter også de berømte naturlige mineral-kilder og slam, brukt i århundrer på grunn av deres terapeutiske natur.