Om albir og omegn

Albir og omegn

ALBIR
Albir oppsto i romertiden som en liten landsby. Byutviklingen kom først ordentlig i gang ut på 1980 tallet.  Den ligger i sydenden av Altea bukten. De siste årene er den blitt erobret av hutrende nordboere, som har oppdaget det stabile og gode klimaet her. Nordmenn utgjør en stor andel av beboerne vinterstid. Her kan du finne norsktalende leger, aviser på morsmålet, forståelig meny og sjømannskirka. Nesten som hjemme, bare litt lunere hele året! Beliggenheten mellom hav og fjell, byr på mange muligheter for turgåing. Det er populært å gå ut til fyret, til Altea og for de mer garvede å gå "fjellveien" til Benidorm. De enklere og mer bedagelige turene går mellom utekafèene. Busstopp og ensporet jernbane ligger i nærheten av hotellet, for de som ønsker å utvide repertoaret av ferieopplevelser og dra til f.eks. Denia, Villajoyosa eller Alicante.

COSTA BLANCA
Costa Blanca, ”Den Hvite Kyst”, er provinsen Alicantes kystområde. Den måler ca. 370 km fra Denia i nord til Aguilas i sør og har et av Europas mildeste klimaer. Mandeltrærne blomstrer allerede i januar – februar. Landskapet inneholder også utallige oliventrær og store vinmarker. Området er populært både blant utenlandske solslikkere og spanjoler fra hovedstaden. Den største kolonien av norske immigranter i Spania, befinner seg i dette distriktet. Særlig i området rundt Alfaz del Pì.
Innlandet har høye fjell, som hindrer de kjølige vindene fra Atlanterhavet i å nå frem. Dermed er det sørget for mild og behagelig temperatur året rundt. Den høyeste fjelltoppen i regionen er Penagolosa, 1 813 m.o.h. og er sentrum for nesten alle fjellkjeder i området. Landeveiene snor seg opp i gjennom og små landsbyer klorer seg fast i fjellsider og platåer. Puig Campana er et kjent landemerke med sine 1406 m og populær blant klatrere.
Provinsen har stor variasjon i sine produkter. Området er kjent for keramikk, møbeldesign, gitarer, sko - og tekstilindustri, fabrikasjon av lamper, smykker, glass og leketøy, grafisk kunst og eksport av biler (Ford Espana). Dessuten er det stor produksjon av mandler, ris, appelsiner og andre sitrusfrukter.

ALFAZ del PI
Alfaz del Pi kommune ligger idyllisk til på Costa Blanca, mellom hav, fjell og furutrær. Den strekker seg fra Playa Albir i nord gjennom klippete terreng til Sierra Helada-fjellene. Avstanden til Alicante er 40 km, Benidorm 8 km, Altea 4 km og Valencia 140 km. Over halvparten av kommunens ca 20.000 innbyggere er utlendinger fra mer enn 80 nasjoner! Noe som gjør dette området til et av de mest internasjonale områdene i Spania. Det rusler en del nordmenn i gatene her, og det er til og med skoletilbud fra grunnskole og ut videregående, med norske læreplaner.
Her er et mikroklima, som gir det varmeste og mest stabile vinterværet i fastlands-Spania. Det kan faktisk være opptil 30 graders forskjell i vinter­temperaturen mellom Alfas del Pi og resten av landet! I området dyrkes druer, oliven, appelsin, sitron, mandel, fiken og johannesbrød, m.m.
Kulturen blomstrer med mange aktiviteter. Kulturhuset på 4000 m2 huser mange forskjellige typer aktiviteter: Bibliotek, utstillingslokaler, kursaktiviteter, musikk- og danseundervisning, auditorium, konsertsal, radio- og tv-studio bare for å nevne noen. Her settes det opp revyer og kabareter i tillegg til internasjonal filmfestival, jazzfestival og operafestival. Idrettsanlegget er gedigent og førsteklasses. Det gir plass til ball-lek i flere varianter: Fotballbaner, tennisbaner, hall for ballspill, i tillegg til bl.a. to svømmebasseng.
Når det gjelder mat, er spesialiteten paella eller kanin (evt. kylling) i hvitløk. Fortvil ikke, dersom det ikke akkurat er din favoritt! Du kan faktisk få kjøpt kjøttkaker på noen av restaurantene eller et rundstykke med brunost.
     Fiestaer er varemerket for Spania. Få nasjoner i verden er så flinke til å feire ofte, vel og lenge med like stor begeistring hver gang! Alle områder i Spania har sine egne faste fiestaer i tillegg til de som feires samtidig over hele landet. Tidlig i november er det fiesta til ære for Kristus. Med prosesjoner og parader hver dag med etterfølgende fest til daggry. Første uka i mai er det ”La Creueta” fiesta og i august er det sommerfiesta i Albir. I juli er det filmfestival med stor ståhei og internasjonale stjerner funklende til stede. Til og med 17. mai blir behørig markert. På fredager er det markedsdag.

BENIDORM
Benidorm er turistmetropolen på Costa Blanca. Den ligger kun 8 km sør for Albir. Den gamle bydelen er bevart, men bebyggelsen ellers er moderne. Så moderne at man skulle tro man var havnet midt på Manhattan i New York! Høyhus og skyskrapere på alle kanter, så ulikt spansk ”normal” bebyggelse som det går an. Vinterstid har byen ca. 62.000 innbyggere, men dette er en populær ferieby, som kan skilte med ca. 5 millioner besøkende i året!! Byen er flere ganger blitt premiert for sine hvite og rene sandstrender. I tillegg har den en flott strandpromenade, mengder av underholdnings­tilbud og gode spisesteder, som lokker til seg turistene. I området finnes det også tivoli, fornøyelsespark, badepark og dyrehage. Lokalbussen bruker ca 30 min på turen fra Albir, da den kjører både her og der for å plukke med seg passasjerer.

VILLAJOYOSA
En sjarmerende, liten og gammel by med fargerike hus på rekke og rad, som henger ut over det gamle elveleiet og ut mot havet. Det sies at fiskerne skulle kjenne igjen huset sitt når de var ute på fiske, derfor de sterke fargene. Byen har en flott sandstrand for de som liker sand mellom tærne, koselige butikker og forviller du deg inn i noen av smugene, kan du risikere å treffe på utsalg hos lokale kunstnere eller håndtverkere. Et aktivt havneområde, rester av bymurene fra det 16.århundre, en gotisk kirke, festningstårn og rester av en borg ved siden av gamlebyen, er med på å gi deg opplevelser på rusleturen. 
Kunstnere og folk med bohemiske tendenser elsker byen, og mange har bosatt seg her for å suge til seg inspirasjon fra området. Dessuten ligger den kjente helseinstitusjonen Solgården og Minnekirken i nabolaget.
Valor, Spanias mest kjente sjokoladeprodusent, har holdt på med produksjon og eksport av de lekreste søtsaker siden 1889. De har eget museum og guidet omvisning med smaksprøver. Nordmenn er ikke ukjent med denne type munnladning, i og med at vi ligger på 4.plass i verden i forbruk av sjokolade, målt pr. innbygger! Siden vi først er ute på galeien er det bare å trå til med besøk på en av kaféene. Her bestiller du churros (frityrstekt bakverk) og varm sjokolade (den er tjukk!) fra byens fabrikker. Deretter dypper du churrosen i sjokoladen og tar en jafs, mens du kjenner hver kalori og hvert sukkerkorn risle gjennom kroppen. Er du hekta på markeder, bør du besøke byen på en torsdag. For å komme hit, tar du toget, med bytte i Benidorm. Total reisetid ca 35 min.

ALICANTE
Alicante ligger kun en 45 minutters kjøring med bil sør for Albir. Byen er hovedstaden i provinsen Alicante, og er en viktig havneby foruten å inneha Spanias femte største flyplass. Med sine ca 300.000 innbyggere er dette en livlig, tiltrekkende og moderne by, som kan tilby det meste av det man måtte trenge av kultur, mat og handel. Fra borgen Santa Bàrbara, reist av Kartagerne 400 f. Kr. er det en flott utsikt over byen og bukten. Andre severdigheter er bl.a. en nostalgisk gamleby, det store matmarkedet Mercat Central d’Alacant og havnepromenaden Explanada de Espana, som er omkranset av palmer. Her bør man vandre med andakt når man tenker på arbeidet som ligger bak: På 50-tallet ble det, ved hjelp av 6,5 millioner byggestener i størrelsen 4x4 cm, lagt en halv kilometer vakker mosaikk med røde, hvite og svarte marmorfliser. Her er det som regel yrende liv med gateartister av ymse slag og diverse kremmerboder. På nordsiden ligger ute-restaurantene tett i tett og i sørenden ligger fritidsbåtene på rekke og rad i alle kategorier og prisklasser. Ellers er det selvfølgelig museer, restauranter, shopping og andre servicetilbud av høy internasjonal klasse å finne i denne perlen av en by. Og på torsdager kan du kose deg på markedet.

ALTEA
Altea er en pittoresk middelhavsby, med trange smug og gater, kun 2 km nord for Albir. Mange kunstnere har funnet sin idyll her, og byen er kjent for sitt varierte kunst og kulturliv. Strandpromenaden går helt fra Albir til Altea, for de som har lyst på en god spasertur! Eller man kan ta lokalbussen. Går du bakkene og trappene opp til den gamle kirken med den flotte blå kuppelen, får du lønn for strevet med fantastisk utsikt utover bukten. Her oppe finner du gamlebyen med hvitkalkede hus pyntet med blomster, og mange små spesialforretninger og spisesteder. Altea har markedsdag på tirsdager.

CALPE
Byen kan skilte med vakker natur, flotte strender, historiske byggverk, klippen Ifach og sjømat i superklasse. Hver dag er det fiskeauksjon i havna ved 17-tiden, når båtene legger til land etter en arbeidsøkt på havet. Da kommer det oppkjøpere fra Valencia i nord til Cartagena i sør.    
   Klippen Ifach er et kjent symbol for Alicante regionen. Den er 332 meter høy og stikker ca. 1 km ut i havet fra kysten, noe som gjør den synlig fra flere av kystbyene langs Costa Blanca. Det er en spesiell klippeformasjon, som er et naturvernområde med over 300 plantearter og et tilholdssted for en rekke ville dyr og fugler, bl.a. falk og skarv.
For å komme til Calpe er det en flott togtur langs kysten, ca 20 min. Fra togstasjonen tar du bussen ned til stranda (ca 10 min) og da er du midt i smørøyet: Flott og bred strandpromenade, med et stort utvalg av spisesteder og noen butikker. Handleområdene ligger i gatene oppover fra strandpromenaden.

DENIA
Denia er en hyggelig og populær kystby, som firedobler befolkningen i sommermånedene!  Denias historiske sentrum er et hyggelig område, med smale, svingete gater og vakre hus fra slutten av det 18. og 19. århundre. Havnen er basen til en stor fiskeflåte og har fergeforbindelser over til Balearene. I havneområdet finner du en fin havnepromenade, populære barer og restauranter.  Denia var kjent for sin produksjon av treleker. Byens første leketøyfabrikk ble grunnlagt i 1904 og huser nå Leketøymuseet, med utstillinger og historiske fortellinger. Det etnologiske museet kan vise fram historiske verktøy, klær, gjenstander og eksempler på byens utvikling i det 19. århundre, med spesielt fokus på områdets handel med rosiner. Slottet fra 1100-tallet er plassert midt i byen og er et av byens landemerker. Herfra er det en flott utsikt over havnen og kysten. Torre del Gerro, fra 1600-tallet, er det eneste som står igjen av de tre vakttårnene, som opprinnelig var i området for å varsle om piratangrep. Togturen til Denia tar ca 1,5 time gjennom et flott landskap.

 

The level of detail, expertise, theory, and genuine craftsmanship that has gone into this course is incredible. It's well worth the investment and more. John's knowledge and production value are amazing—I'm so glad I joined!

VICTOR MILLER
COMPANY NAME